6 Langkah Menubuhkan Perniagaan Anda Sendiri Dari Rumah

langkah

Menetapkan perniagaan anda sendiri dari rumah bukan sekadar memilih bilik di rumah anda yang harus ditukar menjadi pejabat. Anda juga harus mempertimbangkan syarat undang-undang untuk menubuhkan perniagaan dari rumah untuk memastikan bahawa perniagaan anda benar-benar sah dan oleh itu dilindungi oleh undang-undang sekiranya anda mengalami penipuan atau masalah undang-undang lain.

Langkah 1: Pilih bentuk perniagaan anda.

Adakah anda APK EVO888 2021 mahu ia menjadi hak milik tunggal, dalam hal ini anda adalah satu-satunya pemilik dan satu-satunya yang bertanggungjawab untuk semua liabiliti perniagaan anda? Pilihan anda yang lain adalah untuk membuat perkongsian atau syarikat, yang keduanya dapat dibahagikan kepada beberapa jenis bentuk perniagaan yang lain.

Langkah 2: Daftarkan nama perniagaan anda.

Ini sangat mustahak kerana akan menghalang orang atau syarikat lain daripada menggunakan perniagaan anda sendiri. Pastikan untuk memilih sesuatu yang mudah dieja untuk pengiktirafan jenama yang berkesan sehingga pelanggan tidak akan sukar mencari perniagaan anda dalam talian.

Langkah 3: Dapatkan lesen yang diperlukan untuk perniagaan anda.

Menetapkan perniagaan anda sendiri dari rumah tidak akan mengecualikan anda daripada memerlukan lesen. Ini akan disediakan sama ada oleh kerajaan tempatan atau negeri anda. Anda hanya memerlukan lesen persekutuan jika anda mengendalikan kasino dalam talian atau sesuatu yang memerlukan kawalan atau pemantauan yang teliti.

Langkah 4: Dapatkan izin pengezonan dan dokumen lain yang serupa.

Anda mungkin juga perlu memberitahu persatuan perumahan tempatan bahawa anda adalah ahli mengenai niat anda untuk memulakan perniagaan dari rumah. Pastikan anda tidak melanggar peraturan persatuan anda.

Langkah 5: Laporkan dan masukkan cukai pendapatan.

Sebilangan besar orang menganggap bahawa mereka tidak perlu memfailkan cukai pendapatan kerana mereka bekerja atau menguruskan perniagaan mereka dari rumah. Ini sama sekali tidak benar dan melakukannya adalah pelanggaran undang-undang yang jelas yang boleh membuat anda dipenjara atau menghukum anda. Semasa menubuhkan perniagaan anda sendiri dari rumah, pastikan untuk memberitahu IRS bahawa anda mempunyai pejabat rumah, yang kemudian akan memenuhi syarat anda untuk potongan cukai perniagaan tertentu.

Langkah 6: Sentiasa mengeluarkan resit.

Walaupun anda menjalankan perniagaan dari rumah, anda tetap harus mengeluarkan resit untuk pelanggan anda. Adalah idea yang baik untuk mempunyai salinan resit anda yang keras dan lembut agar mudah difailkan. Pastikan resit anda mencetak nama, logo dan maklumat hubungan perniagaan anda.

No comments yet

leave a comment

*

*

*